Gyógyszeres doboz – alapvető gyógyszerek a házi patikába

Otthoni gyógyszeres doboz

A téli megfázásos időszakot követően újabb kihívások elé állíthatnak minket a tavaszi zsongással érkező rovarcsípések, a melegfrontok és az esetleges gyomor-, vagy húgyúti fertőzések. Segítségképpen összeállítottuk az otthoni gyógyszeres doboz legszükségesebb elemeit – a fájdalomcsillapítóktól a gyógyszertartóig –, hogy a házi patika gyors segélyként szolgálhasson kisebb-nagyobb egészségügyi problémák és vészhelyzet esetén.

Olykor nincs lehetőség azonnal gyógyszertárba szaladni, mikor fájdalmat érzünk, vagy netán apróbb baleset éri a család egyik tagját. Az otthoni gyógyszeres dobozba érdemes összegyűjteni azokat a gyógyszereket és egészségügyi eszközöket, amelyekre vészhelyzet esetén, hirtelen szükség lehet.

A házi patika tartalma egyéni adottságoktól is függ: ha kisgyermek, vagy ha krónikus beteg van a családban más és más otthoni gyógyszer készletre lehet szükség.

Alapvető gyógyszerek és egészségügyi eszközök otthonra

Fontos lehet jól átgondolni, hogy melyek azok az alapvető gyógyszerek és egészségügyi eszközök, amiket érdemes az otthoni gyógyszeres dobozban tárolni.

gyógyszeres doboz
Gyógyszeres doboz

Fertőtlenítőszerek és kötszerek otthoni balesetre

Kisebb vágások, karcolások, vagy égési sérülések bárkivel előfordulhatnak otthon. Ezeknek a sérüléseknek az ellátására, jó, ha van otthon fertőtlenítő spray-, vagy egyéb folyadék törlőkendő, antibiotikus és hámosító krém, ragtapasz, géz, ragasztószalag, fásli, esetleg steril gumikesztyű, hogy ne fertőzzük el a nyílt sebeket. Ezek jól tárolhatóak a gyógyszeres dobozban.

Amennyiben a vérzés nem csillapodik 15-20 percen belül, vagy az égési sérülés a bőr mélyebb rétegeit érinti, és egyéb fizikai tünetek is jelentkeznek (levertség, zavartság, láz, kiszáradás tünetei) haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Lázmérő

Rossz közérzet, bágyadtság, hidegrázás esetén jó ellenőrizni a testhőmérsékletet, hisz a hirtelen felszökő testhőmérséklet, azaz a láz az egyik legnyilvánvalóbb mutatója a betegségeknek és az egészségi állapot súlyosságának.

Lázcsillapító

37,5 Celsius fok feletti testhőmérséklet felett beszélhetünk hivatalosan lázról. Amennyiben a hőmérséklet mellé levertség, hidegrázás, rossz közérzet, fájdalom társul a lázat érdemes csillapítani. Kérjük ki a szakember véleményét a megfelelő hatóanyagú lázcsillapító kiválasztásáról és gyermekeknek az életkoruknak megfelelő terméket válasszunk.

Fájdalomcsillapító

Sérülések, torokfájás, hasfájás, fejfájás, egyéb izom-, és ízületi fájdalmak esetén is szükség lehet fájdalomcsillapítóra. Akár különböző típusú és erősségű fájdalomcsillapítót is tarthatunk otthon egyéni esetlegesen visszatérő panaszoktól függően (például migrén esetén).

Náthás tünetekre: orrspray és forró italporok

Bármikor kitörhet rajtunk a nátha, amire mindig jók a különféle tisztító, valamint az orrdugulás és az orrfolyás tüneteit csillapító orrspray-k és orrcseppek.

Szájon át bevehető tabletták és italporok enyhíthetik az egyéb – a náthával – járó tüneteket.

Szemgyulladásra

Irritáció, szemszárazság, allergiás, vagy fertőzéses eredetű szemgyulladás esetén a kínzó tüneteket csillapíthatjuk szemcseppekkel, vagy szemkenőccsel.

Fájdalom, szemváladékozás és több napig fennálló pirosság esetén forduljunk mielőbb orvoshoz.

Torokfertőtlenítő, köptető és köhögéscsillapító

Torokgyulladás, vagy egyéb szájüregi gyulladások, – fertőzések esetén a torokfertőtlenítők nemcsak a fájdalmat enyhítik, de gyorsítják a gyógyulás folyamatát is. A légúti betegségeknél alkalmazott köptetők és köhögéscsillapítók szintén elejét vehetik a betegség elhúzódásának és csökkentik a kínzó tüneteket is.

Allergia elleni gyógyszerek

Ha valaki ismert allergiában szenved, vagy hirtelen jelentkeznek a tünetek, jó ha kéznél vannak a vény nélkül is kapható allergia gyógyszerek (antihisztaminok) és allergia elleni egyéb készítmények: orrspray-k, orrcseppek, krémek.

Csípések és napégés elleni szerek

A tavasszal és nyáron jellemző rovarcsípések, vagy a napégés okozta irritáció, duzzanat vagy bőrpír nyugtatására alkalmas készítmények – gélek, krémek – életmentők lehetnek kicsiknél és nagyoknál egyaránt.

Hasmenés és kiszáradás elleni szerek

Bármikor elkaphat minket egy enyhe gyomorfertőzés, vagy egy gyomorrontás. A tünetek diétával maguktól is elmúlnak, ám a bélflóra egyensúlyát helyreállító és a hasmenés mértékét csökkentő készítmények, valamint a szervezet só-víz háztartásának egyensúlyát helyreállító étrend-kiegészítők elejét vehetik a súlyosabb kiszáradást jelző tüneteknek.

Hányinger és hányáscsillapító

Egyesek az autóba ülés pillanatától hányingertől küzdenek, míg mások egy gyomorrontás vagy fertőzés hatására kezdenek hányni. Kisgyerekeknél különösen jó szolgálatot tehet a hányáscsillapító a háznál, hogy megelőzzük a kiszáradást.

Savlekötő és puffadás elleni szerek

Egy késői vacsora, vagy egy fűszeresebb étel is problémát okozhat. Ha hajlamosak vagyunk az égető refluxos tünetekre és puffadásra tartsunk otthon savlekötőt és puffadás elleni készítményt.

Intim problémák és hólyaghurut elleni kúpok, krémek és gyógyszerek

A lengébb ruhák és a közelgő strandolás mellett egyre gyakoribbak a nőgyógyászati panaszok és a felfázásos tünetek is. Hüvelygomba elleni kúpok, krémek és a hólyaghurut kezelésére alkalmas gyógynövényes készítmények minden nő házi patikájában fontosak lehetnek.

Kullancs csipesz

Tavasszal és nyáron érdemes minden szabadban töltött kirándulás, séta után átvizsgálni a testünket, fejünket. Ha kullancsot találunk, akkor sem kell kétségbe esnünk, ha van otthon kullancskiszedő csipesz, vagy kanál, amellyel könnyen eltávolíthatjuk a kullancsot. Ezért érdemes ezt is tartani a gyógyszeres dobozban.

Vitaminok

Jó, ha mindig tartunk otthon tartalék C-, D-vitamint és a megszokott multivitamin készítményeket is.

Vényköteles gyógyszerek

Ha rendszeresen szedünk bizonyos vényköteles gyógyszereket, akkor gondoskodjunk a megfelelő tartalékról is, hogy ne hirtelen szembesüljünk a gyógyszer hiányával.

Gyógyszertartók, gyógyszer adagolók

Rendszeres gyógyszerszedés esetén óhatatlanul előfordul, hogy elfelejtjük bevenni az aznapi adagot, vagy összezavarodunk, mert nem emlékszünk rá, hogy bevettük-e már egyáltalán. Idősebb korban ez a probléma még gyakoribbá válhat.

A gyógyszeradagolók, gyógyszertartók és gyógyszeres dobozok számos változata áll rendelkezésünkre a gyógyszertárakban, amelyek – a gyógyszerszedés gyakoriságától függően – naponta többször, napi, heti, vagy havi lebontásban használhatóak és emlékeztetőkkel, színkódokkal, apró rekeszekkel segítenek, hogy ne feledkezhessünk el a gyógyszerünkről.

Tablettafelezők, speciális gyógyszertartók

Kaphatók speciális gyógyszeradagolók látássérültek részére, vagy nagyobb típusú tabletták tárolására is, illetve számos hasznos kiegészítő eszköz, mint a tabletta felező, tabletta vágó és utazótok.

Figyeljünk a gyógyszerek lejárati idejére a gyógyszeres dobozban

Mindig ellenőrizzük az otthoni gyógyszerek lejárati idejét, mert a lejárt gyógyszerek hatékonysága csökken, ám bizonyos mellékhatások felerősödhetnek. A lejárt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért gyűjtsük össze és mindig vigyük el a legközelebbi gyógyszertárba őket.