Hogyan lehetek nemzetközi kamion sofőr?

A globalizáció és a nemzetközi kereskedelem bővülésével párhuzamosan egyre nagyobb igény mutatkozik a teherszállítás, fuvarozás iránt, amely vonzó életpályát kínál azok számára akik szeretnének nemzetközi kamion sofőrökké válni. Ha Te is szeretnél részese lenni ennek a dinamikusan fejlődő iparágnak, és érdekel, hogyan lehetsz kamion sofőr, akkor a következő lépésekben minden szükséges információt megtalálsz.

 

1. Vezetői engedély C+E kategória

Először is, meg kell szerezned a megfelelő kategóriákat, amik lehetővé teszik számodra azt, hogy nehéz tehergépjárművet vezethess. Európában ez a C kategóriás jogosítvány (teherautó), amit egy E kategóriával (nehéz pótkocsi vontatásással) kell kiegészíteni, ha nemzetközi fuvarozásra adod a fejed.

C+E kategória megszerzésének feltételei:

Életkor: A kresz tanfolyamra már előtte 17 és fél évesen is jelentkezhetsz, azonban abból csak 17 és hármonegyed évesen vizsgázhatsz le. A gyakorlati vezetést pedig csak 18 évesen kezdheted el.

Egészségi alkalmasság: A jelentkezőnek rendelkeznie kell a 2. egészségügyi csoportba sorolás szerinti egészségügyi alkalmassággal​​.

Iskolai végzettség: Legalább nyolc általános iskolai végzettség szükséges.​​.

Meglévő vezetői engedélyek: A C+E kategória megszerzéséhez már rendelkezni kell „C” kategóriás, nem kezdőérvényes vezetői engedéllyel és Bkategóriás vezetői engedéllyel.

Tanfolyam és vizsgák: A tanfolyam egy elméleti és egy gyakorlati részből áll, amely magában foglalja a közlekedési ismereteket, a gépkocsivezetés elméletét, szerkezeti és üzemeltetési ismereteket, biztonsági ellenőrzést és üzemeltetést. A gyakorlati rész tartalmaz, városi vezetést, országúti vezetést, hegyvidéki vezetést, és éjszakai vezetést is.

2. Gépjárművezetői képesítési igazolvány

A GKI kártya (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) megszerzéséhez szükséges feltételek közé tartozik egy alap- vagy továbbképzésen való részvétel, ami a jogszabályoknak megfelelően szükséges mindenki számára, aki hivatásos sofőrként szeretne dolgozni, és 3,5 tonnánál nehezebb gépjárműveket vagy autóbuszokat vezet.

3. Tachográf kártya (digitális tachográfhoz)

A digitális tachográf készülék a vezetési és pihenőidőket rögzíti, amelyek betartása elengedhetetlen a közúti közlekedésbiztonság és a munkavédelem szempontjából. A gépjárművezetői kártya személyre szabott és a digitális tachográf használatához szükséges.

4. PÁV III vizsga (Psziho-alkalmassági vizsga)

A PÁV vizsga célja, hogy megállapítsa a jelölt alkalmasságát a tgk-vezetésre. A vizsgálat pszichológiai teszteket foglal magába, amelyek értékelik a sofőr reakcióidejét, figyelmét, stressztűrő képességét és egyéb fontos mentális attribútumokat.

5. ADR tanúsítvány ( csak veszélyes áruk szállítására szükséges)

Amennyiben a kamionsofőr veszélyes áruk szállításával foglalkozik, szüksége van egy ADR tanúsítványra is, amely bizonyítja, hogy megfelelő képzésben részesült a veszélyes áruk szállításának különleges követelményeire vonatkozóan.

6. Útlevél vagy személyazonosító igazolvány

Nemzetközi fuvarozás esetén szükség van útlevélre vagy személyazonosító igazolványra a határátlépések során.

Mennyibe kerül 2024-ben ha nemzetközi kamion sofőr szeretnél lenni?

C+E kategória megszerzése:

Az egyik népszerű iskola weboldala szerint a C+E kategóriás jogosítvány elméleti tanfolyama 51.800 Ft-ba kerül, míg a gyakorlati oktatás díja, amely 12+1 vizsgaórát tartalmaz, pótkocsival 344.500 Ft, félpótkocsival (nyerges szerelvénnyel) 377.000 Ft-ba kerül. A vizsgadíjak összesen 54.700 Ft-ot tesznek ki, így összesen 483.500 Ft-ba kerül.

Egy másik népszerű iskola által nyújtott információ szerint a teljes képzés, amely magában foglal 18 óra elméleti oktatást és 13 óra gyakorlati oktatást, összesen 464.000 Ft-ba kerül. A vizsgadíjak ebben az esetben 57.500 Ft-ra rúgnak, így a teljes költség 521.500 Ft-ra nő.​

Így kb. 4-500.000 Ft-ból tudjuk megszerezni a szükséges kategóriákat, feltéve, ha elsőre sikerül minden.

 

GKI kártya megszerzése:

A GKI összevont autóbuszvezetői és tehergépkocsi-vezetői továbbképzés ára online (e-learning) képzés esetén 115 000-160.000 forint, amely magában foglalja a tanfolyam, a vizsga és a GKI kártya díját is.

 

További dokumentumok:

PÁV III vizsga díja: 8300 forint

Tachográf kártyaára nagyjából:25.000 forint.

ADR alaptanfolyamára: kb. 100.000 forint oktatási központtól függően. Ezt azonban csak akkor szükséges elvégeznünk, ha veszélyes árut is szállítanánk.

Így tehát, az ADR vizsga nélkül összesen nagyjából 6-700.000 forintba kerül, hogy elkezdhessük karrierünket, mint nemzetközi kamion sofőr.