Rezsi költség – Rezsi áremelkedés a belvárosi ingatlanokban

A 2022. augusztus 01-től érvényes rezsi áremelkedés a belvárosi ingatlanokban is plusz terhet, rezsi költséget jelenthet a benne élőknek, kivéve, ha az adott belvárosi lakás fogyasztása kijön a támogatott keretből. A budapesti lakások rezsijét nagymértékben befolyásolta eddig is az ingatlan energetikai besorolása, mely a rezsi áremelkedés miatt a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap. Jelenleg a mindenkit foglalkoztató kérdés az új rezsiszabályok értelmezése, a néhány hete életbe lépett rezsiemelés rendelet.

Rezsicsökkentés változása

A 2022.július 21-én megjelent rendelet a rezsicsökkentés változását illetően meghatározta az éves átlagfogyasztás mértékét, mely határig a korábban is érvényes kedvezményes árat kell megfizetni. A rezsiköltség alakulását az éves limit meghaladása nagyban befolyásolja, ez villamosenergia esetén 2523 kWh/év, földgáz esetén pedig 1729 m3/év. A rezsicsökkentés változás eredményeképpen a limitet meghaladó éves fogyasztás esetében a villamosenergiáért közel kétszeres, a földgázért hétszeres árat kell megfizetni.

Fontos tény a rezsi költségek tervezésénél, hogy a távfűtéses lakásokat egyelőre nem érinti a jelenlegi szabályozás, bár szakértői várakozások szerint a közeljövőben elképzelhető, hogy emelkedni fog a távfűtés ára is.

Áram kalkulátor

Ha tudni szeretnénk hogyan alakul a rezsi költség a belvárosi lakásokban, néhány információ megadásával a szolgáltató honlapján elérhető áram kalkulátorral pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyibe fog kerülni a lakás fenntartása. Több, pénzügyekkel foglalkozó internetes portálon találni teljes rezsi kalkulátorokat, ezek is hasznosak, mikor például egy belvárosi lakás fenntartási költségeit akarjuk tisztán látni. A rezsi kalkulátorok az áramszolgáltató és gázszolgáltató felé fizetendő díjat is kiszámítják.

Rezsi költség - áram kalkulátor
Rezsi költség – áram kalkulátor

Lakossági áram ára

A lakossági áram ára a meghatározott kvóta felett 95 százalékkal drágább a hatóságinál. Egyébként több európai városban is az elmúlt egy évben a lakossági villamosenergia és földgáz árak megduplázódtak, a piaci szereplők a recessziótól tartva kockázatkerülő üzemmódra váltanak.

Rezsiemelés rendelet – új rezsiszabályok

Az új rezsiszabályok a rezsiemelés rendeletnek köszönhetően az elmúlt hónapban életbe léptek, így Magyarországon is mindenkinek figyelnie kell az energiatudatosságra, ha eddig nem tette. A jövőben valószínűleg sokkal több, következetes, az erőforrásokat hatékonyabban alkalmazó háztartás fog megjelenni, hiszen mindenki igyekszik az átlagfogyasztás alatt maradni, vagy nem sokkal túllépni azt.

A törvényhozók számításai szerint ugyanakkor jelenleg a háztartások háromnegyede belefér a kvótába, vagyis az átlagfogyasztás alatt használ villamosáramot és földgázt. Egy budapesti belvárosi ingatlan, egy belvárosi lakás esetében a rezsi költség átlagosan 50-100 ezer Ft között alakult, de a pontos összeg mindig függ az energiahatékonyságtól, a lakás méretétől, típusától, használat módjától. Az éves fogyasztást ismerve a rezsi kalkulátorokkal jól tervezhető a jövőbeni fenntartási költség.

Mennyibe kerül 1 kW óra áram

A rezsiszabályok változásával mindenkit foglalkoztat, mennyibe kerül 1 kW óra áram? A lakossági áram ára 2022.augusztus 1-jétől 2523 kWh/év fogyasztásig 36 Ft marad, míg az ezt meghaladó fogyasztásnál 70,10 Ft/kWh. Az éjszakai áram esetén a limit eléréséig 23,1 Ft/kWh az árszabás, ezt meghaladóan 62,9 Ft/kWh. A hőszivattyúkra érvényben marad a kedvezményes 36 Ft/kWh-s H tarifa.

Ha lakásvásárlás vagy lakás bérlés előtt állunk és nem tudjuk pontosan, mennyi lakossági áramfogyasztással kalkuláljunk, támaszkodjunk a szolgáltató becslésére, mely szerint az 1 fős háztartás átlagos nappali áramfogyasztása havonta 120 kWh, 2 fős háztartásnál 180 kWh, 4 fős, lakásban élő család esetén körülbelül 200 kWh.

Rezsi költség a belvárosi lakásokban

A várható fenntartási költségek figyelembevétele ingatlan vásárlásnál vagy bérlésnél legalább annyira fontos tényező, mint az ár vagy hogy hol helyezkedik el. A budapesti lakások rezsi költségét nagyban befolyásolja az ingatlan állapota, korszerűsége, energiahatékonysága, alapterülete többek között. Legalacsonyabb rezsire egy új építésű, környezettudatos társasház esetén számíthatunk, míg legmagasabbra egy szigetelés nélküli, régi panellakás esetén.

A rezsi szabályok változása miatt borítékolható, hogy a kis alapterületű, „rezsivédett” lakások, – akárcsak ez a VI. kerületi, felújított kis lakás – iránti kereslet a jövőben tovább erősödik.

Belvárosi ingatlan árak alakulása

A nemzetközi szinten is kialakult energiakrízis az ingatlan árakban is változásokat generálhat. A belvárosi ingatlan árak alakulása szempontjából befolyásoló tényező lehet például, hogy a többségében belvárosi ingatlanokban üzemelő orvosi rendelők, irodák vagy lakáshotelek milyen áron fogják kapni a gázt és az áramot.

Az ilyen mikró vállalkozások számára egyelőre év végéig biztosított a kedvezményes áron történő energiavételezés. Ráadásul, ha egy társasházban, ahol az ingatlan található a nem lakáscélú helyiségek vannak többségben, a közös területek fenntartása is magasabb rezsi költséget róhat a lakókra.

A belvárosi ingatlan árak és úgy általában az ingatlan árak alakulásáról júliusi blogbejegyzésében a Kenway is megjegyezte, hogy az idei évben a lakásárak egyik alakító tényezője az energiaellátás tárgyköre lesz. Ha a belvárosi lakásokban működő lakáshotelek esetleg 2023-ban is kedvezményesen kapják az áramot és a gázt, versenyelőnyre tehetnek szert a panziókkal, hagyományos hotelekkel, ők világpiaci árat fizetnek.

Az ingatlanpiacon felértékelődhetnek a kis rezsijű, hosszú távon is fenntartható lakások, míg az elavult, havonta sokba kerülő ingatlanok most kevésbé vonzóak. A különböző hőszivattyús és modern energetikai beruházások, esetleg napelemes rendszerek megléte most még értékesebbé teszi az ingatlanokat a vásárlók, bérlők szemében.