Érzékeny bőr jellemzői és a bőrápolás lépései

Minden bőrtípusnak megvannak a maga problémái, azonban talán egyiket sem annyira nehéz ápolni, mint az érzékeny bőrt. Ennek az az oka, hogy az érzékenység mellett még az általános gondok is jelen lehetnek, mint például a pattanások, mitesszerek, tág pórusok, bőrszárazság – az érzékenység miatt pedig még csak nem is mindegy, mivel próbáljuk kezelni.

Szerencsére azonban már azok számára is vannak jó megoldások, akiknek érzékeny a bőrre, csupán nagyobb körültekintéssel kell bőrápolási termékeket választani. A fiatalok számára jó választás lehet az arckrém érzékeny bőrre.

Érzékeny bőr tünetei

De mit is jelent, ha valakinek érzékeny a bőre? Fő ismérve, hogy nagyon könnyen irritálódik, és egy termék használata könnyen lehet, hogy többet ront a helyzeten, mint javít. Érzékeny a környezeti hatásokra is: rosszul reagálhat a napfényre, szélre, hidegre.

Akinek érzékeny a bőre, az nagyon kellemetlen tünetekkel kell, hogy szembenézzen akár napi szinten: kipirosodás, égő, viszkető érzés, hámlás, feszülés, kiütések, pattanások. Ahhoz, hogy kimondjuk, érzékeny a bőrünk, nem kell minden tüntet tapasztalni, egy is elég ahhoz, hogy az érzékeny bőrűek kategóriájába soroljuk magunkat.

Érzékeny bőr ápolása

Az érzékeny bőr ápolása, ahogy már említettük, fokozott figyelmet igényel, nem lehet akármit használni rá, mert jó néhány termék is kiválthatja a túlzott reakciót.

Általában véve a természetes alapanyagokból álló kozmetikumok jobbak szoktak lenni az érzékeny bőrűek számára, mert a mesterséges összetevők és adalékanyagok gyakran váltanak ki irritációt. Minél kevesebb van ezekből egy adott készítményben, annál kevésbé valószínű, hogy kellemetlen tüneteket okoz, de sajnos ez sem garantált: akár egy természetes alapanyagra is lehet valaki allergiás, még akkor is, ha ez kevésbé gyakori.

Érzékeny bőr tünetei

Célszerű kifejezetten azokat a termékeket keresni, amiket azoknak fejlesztettek ki, akiknek érzékeny a bőre, ezek ugyanis olyan összetevőkből állnak, amik kímélik a bőrt. Sajnos végeredményben mindenkinek egyénileg kell kitapasztalni, mi válik be neki, de ezek a készítmények sokkal jobb esélyekkel indulnak.

Érzékeny bőr okai

Az érzékeny bőr esetében az alap probléma az, hogy sérült a bőr védőrétege, így könnyebben árt neki szinte minden, amit mások bőre tud kezelni. Ez lehet valami mélyebb probléma tünete – például egy tartós, kezeletlen gyulladásé –, de genetikai hajlam is szerepet játszik benne. Nagyon sokszor allergia a ludas, ennek is érdemes alaposan utánajárni.

Ha a bőröd nagyon érzékeny, az első teendőd egy alapos bőrgyógyászati vizsgálat, hátha az orvos észrevesz valamit, ami okozhatja. Ha megszűnik a kiváltó ok, megszűnik a bőr érzékenysége is. Ha azonban a probléma genetikai eredetű, akkor az egyetlen megoldás, hogy fokozottan odafigyelsz a bőröd ápolására.

Bőrápolás fontossága

A tudatos bőrápolás egyébként is nagyon fontos, de egy érzékeny bőrű ember esetében elengedhetetlen. Ha nem foglalkozol a problémás bőröddel, még rosszabb lesz a helyzet, és folyamatosan kénytelen leszel együtt élni az irritáció látható tüneteivel.

Érzékeny arcbőr tisztítása

Nem mindegy persze, mivel történik a bőr ápolása, tisztítása. Ahogy említettük, speciálisan erre a bőrtípusra kifejlesztett, minél természetesebb készítményeket érdemes használni, hogy a lehető legkevesebb stressznek tedd ki a bőrödet. Arckrém érzékeny bőrre szerencsére viszonylag könnyen elérhető, így tudsz gondoskodni a kellő hidratálásról, és a bőr táplálásáról is – irritáció nélkül.